Op 16 juli 2014 hebben we de Limburgtocht gereden. Dit jaar stond deze tocht in het teken van Jan van Boxmeer. Jan heeft ons de laatste jaren kennis laten maken met een eigen mix van de Mergellandroute, Limburgs Mooiste en de Amstel Goldrace.

We vonden het op zijn plaats om deze rit naar hem te vernoemen: De Jan van Boxmeer Memorial.

Jan zijn familie hoorde ervan waarna zijn dochter Elly en broer Huub van Boxmeer besloten om aan te sluiten. Door hun aanwezigheid kreeg de rit een
mooie speciale dimensie waar iedereen zich bijzonder goed bij voelde.

Nadat we onze auto’s geparkeerd hadden bij Bergrust zijn we vandaar vertrokken. Via de Raarberg binnendoor naar Valkenburg waar we de Cauberg mochten verschalken. Na de Geulhemmerberg en de Bemelerberg kom je weer terug in Valkenburg. Daarna reden we via Sibbegrubbe en het plateau van Margraten naar de welverdiende koffie met gebak in het centrum van het  pittoreske Gulpen. Na een half uurtje weer met de nodige energie verder waar de Gulperberg met zijn 16% stond te wachten. Gelukkig is het zware gedeelte maar een paar honderd meter maar je bent meteen weer op temperatuur! Ons parcours ging verder via de Panoramaweg, de Loorberg, Camerig, Eyserbosweg, Kruisberg en Keutenberg waarna we weer een stop hadden in een mooie oude hoeverestaurant dat nog aan het herstellen was van de zware regenval van afgelopen week. Vanaf hier hebben we nog zo’n 20 km lekker uitgefietst tot we weer aankwamen bij onze auto’s bij cafe Bergrust. Hier werd besloten door  2 noeste renners om nog terug naar huis te fietsen die we natuurlijk een goede reis gewenst hebben!

Het weer was deze dag geweldig en we hebben met zijn allen genoten van een mooie tocht die vanaf heden door het leven zal gaan als de Jan van Boxmeer Memorial tocht.

Het weekeinde na Vaderdag is inmiddels onze vaste datum voor het jaarlijkse fietsweekend.
Dit jaar had de commissie bedacht dat de overnachting in Amersfoort moest zijn. Door verschillende oorzaken was de opkomst niet bijster groot maar groot genoeg om er een prachtig en sportief en gezellig weekeinde van te maken.
De heen tocht was 140 km, de terugtocht 120 km. Omdat Amersfoort via de korste weg maar 80 km is hadden de bedenkers van de tocht volop mogelijkheden om een tocht  uit te stippelen door de mooiste plekken van dit stuk Nederland
Dat hebben ze dan ook met verve gedaan, we hebben in die 2 dagen maar liefst 5 oversteken gemaakt met een pont
Hierdoor zijn we door veel polders gefietst  en hebben we vaak over dijkwegen gereden die autoluw waren.
De Utrechtse heuvelrug, de Amerongseberg en wat vals plat door de bossen van Zeist, Doorn en Driebergen waren natuurlijk ook een must.

Omdat het terrasweer was en Amersfoort een levendig uitgaansleven kent hebben we het avondeten wat later genuttigd dan gepland om de simpele reden dat het te goed was op de terrassen.  Voor het avondeten gingen we naar het restaurant  ”In den vollen pot” ook in het centrum.
Hier kregen we een 3 gangen keuze menu voorgeschoteld, daarna waren wij vol.
In de diverse cafés en barretjes konden we de wedstrijden van het WK volgen en zelf van commentaar voorzien.

Zoals het hoort zijn we op tijd teruggegaan naar ons hotel en nadat we de bar daar gesloten werd zijn we gaan slapen.
Voor de overnachting en ontbijt logeerden we in het splinternieuwe en zeer moderne Mercure hotel in het centrum van de stad.

De tweede dag hadden we de wind in de rug en daardoor waren we om drie uur weer in Erp om het weekend af te sluiten met eerst een bruin biertje en daarna nog paar andere pilsjes en keken we terug op een geslaagd weekend.

Bij deze nogmaals dank aan de commissieleden en bedenkers van de tocht.

Voor het goede doel “Klimmen tegen MS”, deden een aantal leden van onze club met team Marcel mee.

Bij Marcel Kanters, geboren in Keldonk, werd vorig jaar MS geconstateerd. Marcel beklom zelf in 2010 nog 3x de Mont-Ventoux.

Op maandag 9 juni, 2e pinksterdag, was het de uitdaging om 1, 2 of 3x naar de top van de Mont-Ventoux te beklimmen.

Van onze club gingen Jan van den Biggelaar, Harrie Kanters, John Kanters, Paul Hurkmans, Paul Beekmans en Leon van de Burgt deze uitdaging aan.

Met extreem hoge temperaturen werd de Mont-Ventoux beklommen. Harrie bereikte vanuit Bedoin, DE klim, de top en Jan, John, PaulH, PaulB en Leon lukte het zelfs om vanuit Malaucene, Bedoin en Sault en dus 3x op deze dag naar de top te beklimmen. Zoals de fransen dan zeggen, ben je dan echt een malloot, oftewel Cinglés du Mont-Ventoux.

Team Marcel haalde bijna € 66.000 bij elkaar voor dit goede doel.

Een impressie:

 

Met een strak blauwe lucht, het zonnetje al schijnend, vertrokken we zondagmorgen om 7:30u vanaf het HertogJanplein met 7 auto’s, 20 fietsen en dus ook 20 deelnemers naar Doorwerth (Renkum).
De auto’s daar geparkeerd bij de plaatselijke “chinees” en binnen een mum van een tijd waren alle fietsen uit of van de auto en was iedereen gekleed in ons welbekende oranje-gele clubtenue.
In netjes 2 groepen verdeelde 10-tallen zaten we om 8:20u al op onze fiets. Het was even warm draaien op de Wageningense Berg en even daarna op de Grebbenberg. Op het westelijkste puntje van onze tocht was de eerste serieuze test van de dag de Amerongse Berg.
Na zo’n 60km was het al behoorlijkjes warm geworden en hadden we onze koffie verdiend, aan de Markt hartje Wageningen. Toen de 2e groep daar arriveerde zat de 1e groep daar al aan het 4e kopje koffie, zo snel was het verschil in tijd al opgelopen in de eerste 60km.
Nadat we het juiste weggetje hadden gevonden naar de Grebbedijk vervolgde we onze route Oostwaarts. Allereerst de Westberg in Wageningen en daarna langs Kasteel Doorwerth naar de Italiaanseweg. Een smal maar stijl verraderlijk klimmetje. We vervolgenden onze tocht Oostwaarst richting Arnhem om vervolgens Nationaal Park de Veluwezoom binnen te fietsen. Daar waren we niet als enige fietsclub een gezellige drukte van fietsers, steppers, skeelers, motoren en wandelaars. Onder de bomen hadden we wat schaduw om onze weg naar boven te volgen naar de bekendste plek van de dag, de Posbank (inderdaad zonder t). Het zwaarste klimwerk zat erop, maar ook 100km op de teller. Tijd voor de volgende stop bij het paviljoen aldaar. De voorsprong tussen de 1e groep en de 2e groep was nog verder gegroeid maar gelukkig had de 1e groep een plekje bewaard voor de 2e groep zodat iedereen snel een plekje had gevonden.
Het grootste deel zat erop, nog maar 30 km, maar na 100km ga je dat vervelende “valse plat” steeds meer voelen. De zweetdruppels namen toe en her en der vertoonden zich de eerste piepjes en kraakjes (aan de fiets). De slotklim van de dag was net voor de finish, ook hier kennen ze die: De hollenweg, niet zo stijl als in Berg en Dal maar na 128km voel je deze ook goed in de  benen. Gelukkig de laatste krachtsinspanning van de dag. Rond de klok van 15:00u waren we weer met 20 deelnemers terug bij de “chinees”, waar de de tocht afgesloten werd met een verkoelend drankje.
Voor iedereen was het een geslaagde dag, een schitterende tocht door één van de mooiste delen van Nederland en met fantastisch weer! Dit mag herhaald worden!
Dank voor jullie deelname en chauffeurs dank voor het vervoer van onze deelnemers en fietsen.
Namens het bestuur,

Recentelijk is de jaarlijkse ATB tocht Uden 2014 georganiseerd. De toerclub Erp was uiteraard van de partij. Onderstaand een impressie van dit geweldig spektakel…