Fietskleding wassen – Hoe zorg je dat je fietskleding langer meegaat?

Fietskleding wordt vies. Of je nu met een stralende zon met de racefiets over de dijken fietst of door de plenzende regen op je mountainbike het bos en de modder trotseert. En wat vies is moet schoon worden.

Lees op deze pagina onze How-To fietskleding wassen voor de beste tips* om jouw fietskleding langer mooi te houden.

Omdat fietskleding vaak toch van speciale stoffen gemaakt is – en bijvoorbeeld waterwerende eigenschappen kan hebben – is het verstandig extra aandacht te besteden aan het wassen van je fietskleding.

 

Voor de eerste fietsrit

Nieuwe fietskleding kun je het beste voor de eerste keer dragen een keer met de hand wassen, in koud water. Gebruik hiervoor het liefste waspoeder in plaats van vloeibaar wasmiddel.

Waspoeder laat eventuele beschermende lagen namelijk beter intact dan de vloeibare variant. Dit geldt uiteraard dus ook voor alle volgende wasbeurten. Maar daar kun je gelukkig dan wel weer de wasmachine voor gebruiken als je niet elke keer een handwas wilt doen.

 

Na de eerste fietsrit

Het is voor veel mensen verleidelijk om direct na het fietsen je vieze fietskleding in de hoek te gooien en er misschien pas een dag later weer iets mee te doen.

Maar dat is geur-technisch niet alleen zonde. De kwaliteit en de looks van je fietskleding blijft namelijk beter als je meteen na het fietsen aan de slag gaat met fietskleding wassen.

Daarnaast voorkom je door snel te wassen na je rit dat bacteriën hun kans grijpen om je mooie fietskleding te verpesten.

 

Ritsen dicht, klittenband ook!

Voordat je jouw fietskleding wast moet je eerst alle ritsen dicht doen en alle klittenbandsluitingen ook goed op elkaar drukken. Daarmee voorkom je dat de rits of het klittenband de fietskleding beschadigt. Draai vervolgens alle kledingstukken binnenste-buiten. Dat houdt de fietskleding langer mooi.

Blijft het klittenband niet goed zitten of wil je het zekere voor het onzekere nemen? Was fietskleding met klittenband in een waszak. Vaak hebben alleen je fietshandschoenen klittenband, die kun je dan prima in een waszakje doen.

Wil je echt het maximale uit jouw fietskleding halen? Dan zou je zelf kunnen overwegen om elk kledingstuk in een aparte waszak te doen. Dus je bib, je fietsshirt en je fietshandschoenen allemaal apart.

 

Met de hand of de machine?

Eigenlijk zou je altijd met de hand in lauw water moeten wassen. Maar dat je daar geen zin in hebt snappen we. Je kunt het handwasprogramma van de wasmachine gebruiken op een temperatuur van maximaal 30 graden.

Fietskleding wassen is niet moeilijk, als je je maar aan de voorschriften houdt.

Wees niet al te scheutig met het wasmiddel, liever wat weinig dan teveel. En ook hier geldt nog steeds dat waspoeder in principe beter is dan vloeibaar wasmiddel. Was je met de hand? Zorg er wel voor dat je de fietskleding goed uitspoelt. Gebruik verder nooit wasverzachter als je fietskleding wast.

Een lage temperatuur houdt je fietskleding mooier.

Fietskleding waar nog resten wasmiddel in zitten kunnen ontiegelijk gaan jeuken of irriteren tijdens het fietsen.

 

Controleren op vlekken

Controleer je fietskleding meteen na het wassen of er nog vlekken in zitten. Als je je fietskleding namelijk laat drogen met de vlekken er nog in zijn ze er nog moeilijker uit te krijgen. Zie je nog vlekken? Was dan nog een keer!

 

Na het wassen: aan de lucht drogen

Fietskleding kun je beter niet in de wasdroger doen. Hang je fietsshirt aan een hangertje. Een bib kun je het beste neerleggen. Daarmee voorkom je dat de schouderbanden uitrekken. Baselayers kun je ook op een hangertje drogen.

Alles schoon? Hangt het dan te drogen. Fietskleding is meestal erg snel droog. Als je meteen wast na het fietsen kun je het vaak de volgende dag alweer gebruiken.

 

Fietsjassen en windjacks

Elke keer als je iets wast slijt het. Vooral bij fietsjassen en bijvoorbeeld fietsregenjassen en windjacks geldt dat je na een fietsrit even kritisch moet kijken of het eigenlijk wel gewassen moet worden.

Regenjasjes en windjacks kun je best een paar keer dragen voor je ze wast.

Je kunt die buitenlagen namelijk vaak best meerdere keren dragen voordat een wasbeurt gerechtvaardigd is.

 

We hopen dat je met onze fietskleding wassen tips nog vele jaren fietsplezier haalt uit jouw fietskleding!

 

Met vriendelijke groet,
De kledingcommissie

 

*Met dank aan Mantel.com